W ostatnich czasach włoska kuchnia cieszy się w Polsce wielką popularnością. Dzieje się tak ze względu na jej unikalny smak, prostotę i ogólną apetyczność dań. Jednak restauracje, które są scharakteryzowane jako włoskie, muszą spełniać pewne warunki, aby można było mówić o autentycznej kuchni. Oczywiście, nic w tym złego jeśli w danym lokalu kuchnia jest zaadaptowana na potrzeby lokalnej społeczności, jednak prawdziwa restauracja włoska musi spełniać pewne standardy.
Fundamentem włoskiej kuchni są doskonałe produkty. Zatem, za jedną z podstawowych zasad można uznać używanie świeżych i regionalnych produktów, często sprowadzanych bezpośrednio z Włoch. Wielu restauratorów decyduje się na takie rozwiązanie, co znacznie zwiększa koszta prowadzenia lokalu, jednak kiedy kucharze mogą pracować na autentycznych produktach, popularność restauracji rośnie. Prawdziwy parmezan, szynka parmeńska, oliwa, czy ocet balsamiczny nadadzą potrawom smaku, którego nie da się uzyskać stosując tańsze zamienniki wyżej wymienionych produktów.
Druga fundamentalna zasada, której każda restauracja włoska musi przestrzegać to stosowanie prawdziwych przepisów. Doskonałym przykładem jest danie spaghetti carbonara, w którym upowszechniło się dodawanie do sosu śmietany, oraz kiepskiego i sztucznie wędzonego boczku, zamiast naturalnie wędzonego wieprzowego podgardla. Szef kuchni musi być świadomy tego co gotuje, warto więc żeby uczył się od włoskich kucharzy i gotował z tradycyjnych przepisów.
O powyższych zasadach powinien pamiętać każdy przedsiębiorca prowadzący restaurację. Stosowanie się do nich, nie jest drogą na skróty, jednak w dalszej perspektywie przyniesie restauracji sukces.
Zobacz też: Restauracje Kraków | DaPietro